Hoe wordt (sic) ik (terug) een A-list Blogger in Vlaanderen?

December 18th, 2005  |  Geschreven in ∞ Nostalgie  |  23 Reacties

Vanmorgen stond ik op met het idee wat voor een grote stommerik ik nu wel eigenlijk niet ben. Ik sloof mij dagelijks uit om geniale ideeën uit mijn hersenpan te toveren en zet die dan gratis op mijn website. En kijk, ik doe het vandaag weer. Man, man moest ik mezelf niet zo serieus nemen, ik zou er mee lachen. Maar dat doe ik dus niet, ik ben aan het wenen omdat ik, vanwege mijn goed karakter mijn innovatie zo maar gratis uit handen geef. Waar is mijn standbeeld, verdorie?

Maar bon, terug naar de kern van de zaak. Waarom ik vandaag een standbeeld verdien? Beste kijkbuiskindertjes (ik probeer zo patroniserend mogelijk over te komen), vandaag ga ik jullie uitleggen hoe je een bekende blogger in Vlaanderen wordt, een A-list blogger dus. Oftewel een blogger waarvan de auteur zijn lezers in kwestie niet via MSN moet dwingen omdat hij/zij weer iets grappigs geschreven heeft. Guilty as charged, maar ik ben dan ook geen A-list blogger.

Vooreerst moet je een beetje vlot kunnen schrijven. Correcte spelling en grammatica is van ondergeschikt belang. Het moet verstaanbaar blijven maar de occasionele dt-fout of jou/w-fout geeft een website dat jenesaisquoi wat het onderscheidt van de strakke MSM-website. Belangrijk is dat je te pas en te onpas seksuele toespelingen en geslachtsziektes in de posts verwerkt.

Zonder die vieze woorden zou een lezer kunnen denken dat je een lafbek bent. Ik zelf ben bang van alles en zéker van vieze woorden maar die vrees moet men overwinnen wil men het maken in de blogosfeer, dus laat de woorden, kontneuken (liefst in combinatie met het woord blogosfeer, nestbevuiling slaat altijd aan), miereneuken en syfilis maar rijkelijk vloeien.
Daarmee zijn we naadloos overgaan tot de inhoud van een A-list Blog. Er zijn verschillende thema’s die veel lezers opleveren en deze kunnen gebundeld worden in de Matthias Danneels-doctrine: België is absurd, Belastingen zijn absurd, Boetes in het verkeer zijn absurd en het Belang is relatief OK. Die thema’s kunnen gradueel wat lezers opleveren maar in deze jachtige maatschappij kan het niet snel genoeg gaan. Er is maar één recept voor een explosief groeiende populariteit: Schoppen naar andere weblogs.

Schoppen naar andere weblogs is verschrikkelijk efficiënt. Het levert niet alleen gratis publiciteit op, je verzekert jezelf van een pak nieuwe lezers die je via andere weblogs kunt rekruteren. Dus zeg maar, dag met het handje tegen inefficiënte MSN-stalking. Twee voorbeelden hoe efficiënt “Weblog schoppen” wel niet is.

Dominiekpuntbe maakte vanaf einde 2004 een kleine beetje naam en faam in de gevestigde media toen hij naar voren geschoven werd als één van de beste Belgische Blogs. Enkele maanden daarna legde hij dominiek.be stil en stampte struikgewas.be uit de grond. Twee maand geleden besloot hij echter om opnieuw op eigen benen te bloggen. Een comeback die nogal geruisloos verliep eigenlijk. Tot een maand geleden. Dominiek schreef op zijn website dat hij niet naar de “blogribben” ging komen, omdat hij andere plannen had, omdat hij vond dat mensen vorige keer niet vriendelijk genoeg tegen een fasho waren en vooral omdat al die vuile webloggers zich elkaar ook vrijwel dagelijks spreekwoordelijk in de kont neuken. Gevolg: veel (volwassen) reacties op een verzuurde post, maar toch nog altijd gratis publiciteit: Iedereen die een beetje Vlaamse blogs leest, weet nu dat dominiekpuntbe terug is.
Tweede voorbeeld: Tom B. lacht een beetje venijnig met de tien finalisten van de “Blogsite van jaar”-verkiezingen van Clickx. Gevolg: zijn trafiek is verduizendvoudigd, hij overweegt een oproep naar zijn lezers toe om te doneren en hij stalkt mij niet meer op MSN of ik niet eens op zijn laatste, hilarische (uiteraard) post zou reageren. Met andere woorden, de lezers van afsfaltkonijn (derde plaats) weten nu dat er een zekere Brutin bestaat die de posts daar op dt-fouten naleest. Je moet het maar kunnen, zeg ik dan.

Ik zeg, U, de weg naar eeuwige roem ligt open. Start een weblog (liefst met een woordspeling in de titel), gebruik vieze woorden, pleit voor een doorbraak van het cordon sanitaire omdat nazi’s aan de macht laten vroeger ook geen verstrekkende gevolgen gehad heeft, wees tegen België omdat Vlaamse ministers voor strengere boetes ijveren, noem de Belgische Blogosfeer in al dan niet bedekte termen een incestueus nest en voordat U het weet, léést heel dat incestueus nest Uw website.

Trefwoorden:

Reacties

 1. Tom zegt:

  December 19th, 2005 om 00:11 (#)

  Je bent vergeten te linken Stijn!

 2. Lapin McAdam zegt:

  December 20th, 2005 om 17:31 (#)

  Een crème van een analyse. Waar wacht je op?
  Waag je kans..

 3. Dkarn-duuk (asfaltkonijn) zegt:

  December 20th, 2005 om 20:06 (#)

  hmm, hip, niet vergeten om je weblog met een letter a te laten beginnen btw :p

  ps: dt, sorry

 4. Lapin McAdam zegt:

  December 20th, 2005 om 22:36 (#)

  Ja, Dkarn-Duuk, schaam u zeer! De heksentoeren die ik heb moeten uithalen om de geleden morele schade te compenseren .. ongezien. ( een tactische lastercampagne op poten zetten om Brutin op vakkundige wijze te fnuiken zonder persoonlijk in de aanval te gaan .. ) Ik zou durven zeggen: “Gij hebt uw beren nog niet gezien!”.

 5. Administrator zegt:

  December 21st, 2005 om 02:20 (#)

  Waarom ik mijn kans niet waag?
  Wel eigenlijk houd ik er wel van om mijn vrienden op MSN te stalken zodat ze mijn website zouden lezen. Met alle respect voor jullie, maar jullie zijn eigenlijk mijn doelpubliek niet. Mijn doelpubliek zijn de vele mensen die ik vermeld met Voornaam A(fgekorte Familienaam) in mijn posts.

  Sommige van die mensen hebben mij namelijk vroeger toen ik nog niet niet over mijn thesis gestruikeld was, vaak zat gevoerd, veilig naar huis gebracht en mijn broodje opgegeten de dag erna omdat ik een kater had. Anderen sturen mij mails die steevast met “vriend kameraad” beginnen, leren mij als carnivoor lekker vegetarisch eten, zorgen voor een fantastische reis of zijn mij gewoon een nier of twee waard. Kortom een kring van dierbaren die ik op de hoogte probeer te houden.

  Occasionele bezoekers zijn zeker welkom, al vrees ik dat sommige posts te hermetisch zijn om volledig verstaan te worden door buitenstaanders. Niet dat iedere post een ode aan de vriendschap is, maar dergelijke posts zorgen er eveneens voor dat ik mijn eigen ‘punditry’ in andere posts over bv. politiek of over de ‘blogosfeer’ niet al te serieus begin te nemen. Een beetje ironie en zelfrelativering kan geen kwaad, denk ik.

  En een lastercampagne tegen Tom B. Dat gaat grappig worden.

 6. Netsensei » Blog Archive » zegt:

  December 21st, 2005 om 15:21 (#)

  […] Quote vriend kameraad Stijn Waarom ik vandaag een standbeeld verdien? Beste kijkbuiskindertjes (ik probeer zo patroniserend mogelijk over te komen), vandaag ga ik jullie uitleggen hoe je een bekende blogger in Vlaanderen wordt, een A-list blogger dus. Oftewel een blogger waarvan de auteur zijn lezers in kwestie niet via MSN moet dwingen omdat hij/zij weer iets grappigs geschreven heeft. Guilty as charged, maar ik ben dan ook geen A-list blogger. […]

 7. Administrator zegt:

  December 21st, 2005 om 16:16 (#)

  Moh, dat is de eerste keer dat ik een Pingback krijg, en dat hij ook werkt. Ik zelf heb altijd problemen gehad met pingback, ik kreeg dat nooit aan de praat.

 8. Wouter zegt:

  December 21st, 2005 om 20:23 (#)

  Oooh Stijn toch! Het wordt meer dan hoog tijd dat we nog eens een dergelijke avond, nacht of week doorvoeren…

 9. Brutin.be » Blog Archive » Stijn het asfaltkonijn zegt:

  December 22nd, 2005 om 01:04 (#)

  […] Opzet geslaagd zou ik zo zeggen. Misschien wel wat te lang en al die humor is zou er ook uitmogen, maar er zit potentieel in. Maar zag u die dt-fout in de titel? Toen ik Stijn om uitleg te vroeg, vis à vis, bleek hij van niks te weten. Per ongeluk een dt-fout in de titel van de post die je online carriere kan maken of breken? Riiiiggght. […]

 10. Pierre Vis zegt:

  December 22nd, 2005 om 16:01 (#)

  Regelmatig eens ‘seks’ porno’ of ‘Britney’ laten vallen in een log helpt ook. Zoekmachines weet U wel..

 11. CosmicD zegt:

  January 3rd, 2006 om 22:02 (#)

  …of natuurlijk alles netjes invullen wat gevraagd wordt werkt ook wel :)

  Neen ik baal er van om de zoveelste politieke blog te beginnen hoor. Ik hou trouwens niet van politiek, achja mss een beetje kleur bekennen voor diegenen die zeggen dat ze mijn situatie ondersteunen als ik moet gaan stemmen maar dat verzuurd liggen commenten op andere blogs over iets waar ik geen fluit van ken neen dank u.

 12. Kerygma » i. goes for the A-list. - Alles van waarde is weerloos zegt:

  January 4th, 2006 om 22:26 (#)

  […] mwoehahaha. Als ik nu nog niet op de A-list sta, weet ik het ook niet meer zeg. […]

 13. Tanguy Veys zegt:

  January 5th, 2006 om 09:52 (#)

  “omdat hij vond dat mensen vorige keer niet vriendelijk genoeg tegen een fasho waren”

  Die avond zelf is er niemand onvriendelijk tegen mij geweest.

 14. Peter Dedecker zegt:

  January 6th, 2006 om 20:30 (#)

  Aaargh, mijn ogen prikken van dergelijke flagrante fout in de titel.

 15. Brutin.be » Blog Archive » Everyone else is jealous, that’s why I repeat and repeat: zegt:

  January 7th, 2006 om 00:25 (#)

  […] Stijn Stijn Stijn Stijn Stijn Stijn Stijn Stijn Stijn Stijn Stijn Stijn Stijn Stijn Stijn Stijn Stijn Stijn Stijn Stijn Stijn Stijn Stijn Stijn Stijn Stijn Stijn Stijn Stijn Stijn Stijn Stijn Stijn Stijn Stijn Stijn Stijn Stijn Stijn Stijn […]

 16. Administrator zegt:

  January 7th, 2006 om 01:04 (#)

  Ik zal er sic bij zetten.

 17. Tom zegt:

  January 7th, 2006 om 01:10 (#)

  Ha! Hij bezwijkt al onder wat lichte druk van een lezer. Zo ga je het niet lang volhouden Stijntje.

 18. Kerel at De Artaldische Courant zegt:

  January 8th, 2006 om 01:00 (#)

  […] Verder, bezoek misschien Tom B. nog eens, hij leidt een beetje onder het feit dat Stijn F. ervandoor is met zijn momentum. […]

 19. Pin)g(back at Nieuws Is JuiSt Tegenwoordig zegt:

  January 8th, 2006 om 23:43 (#)

  […] Het is niet dat ik een hoge eigendunk heb van mezelf maar aan mijn trafiek en aan mijn referrers te zien, heb ik de voorbije weken een beetje naam en faam genoten in de Vlaamse blogosfeer. De eerlijkheid gebiedt mij echter te zeggen dat mijn fifteen minutes of fame eigenlijk gestolen zijn van Tom B. […]

 20. Het is officieel: Omtersaaist is een A-lister « Om ter saaist zegt:

  March 30th, 2007 om 08:41 (#)

  […] (ha ja, éénmaal A-lister, doe je natuurlijk mee aan het incestueuze “Ons linkt ons” waar je vroeger zo zat op te kankeren!) […]

 21. 001 zegt:

  March 30th, 2007 om 21:05 (#)

  Tips genoteerd! Zal er maar aan beginnen!

 22. Hoe start je met een blog? « Ecce Homo zegt:

  April 1st, 2007 om 11:48 (#)

  […] ruchtbaarheid te geven. Hoe dat kan, las ik op Om ter saaist. Gewoon linken naar andere blogs, en ‘kankeren’. En die verwoedde bloggers vinden zichzelf blijkbaar nogal […]

 23. Nieuws Is JuiSt Tegenwoordig » Blog Archive » Michel = Like Meeting Jesus zegt:

  April 2nd, 2007 om 22:17 (#)

  […] kindjes. Het is nu al meer dan een jaar oud, het is genoeg geweest: A-list is uit. M-list is in. Geen nood, ik weet opnieuw hoe je daar op raakt. En kijk, ik ben weeral te […]

Reageer

(Met Facebook Connect lopen uw reacties mee op uw Facebook-profiel.)


Wees lief voor elkaar (© Koi Vinh).

Filmpjes

Recente items


Foto's

www.flickr.com

Over mezelf

Welkom op de persoonlijke website van Stijn F. Ik heb geschiedenis gestudeerd aan de Universiteit Gent. Daarna volgde ik de Masterclass Journalistiek aan de Erasmushogeschool Brussel waar ik stage liep bij Knack en bij De Tijd. Nu werk ik als internetredacteur.

Contact: stijnf apenstaart gmail punt com

Vroeger was ik beter