≈ Gelezen: Newsonomics

February 14th, 2010  |  Geschreven in ≈ Terzijdes  |  1 Reactie

Newsonomics, Twelve New Trends That Will Shape the News You Get door Ken Doctor is een goede stand van zaken van het debat over de toekomst van de (Angelsaksische) journalistiek.

Onder de 12 trends bevinden zich onder meer:

1. In the Age of Darwinian Content, You Are Your Own Editor

(…)

5. The Great Gathering or, The Fine Art of Using Other People’s Content

(…)

8. Itch the Niche

(…)

Het is helder gepresenteerd, maar ik blijf toch een beetje op mijn honger zitten. Eigenlijk kun je veel van die informatie in het boek vinden als je op Alltop.com regelmatig het trefwoord Journalism leest. In bepaalde hoofdstukken mis ik een beetje diepgang of toch meer data.

Ik heb geen tijd voor een volledige bespreking; ik haal er 2 uit.

  • 2. The Digital Dozen will Dominate. Volgens Ken Doctor zullen een 10-tal multinationals andere mediabedrijven overklassen in de wereld. Het zijn echter allemaal Angelsaksische bedrijven. Het is jammer dat hij de opkomst van China, Al Jazeera, etc… daarbij negeert. Het bezoek is vooral gebaseerd op zijn eigen ervaringen als journalist, uitgever, consultant. En in dit hoofdstuk voel je toch dat het perspectief toch wat breder kon.
  • 3. Local: Remap and Reload. In dit hoofdstuk verwijst hij naar zeer veel lokale sites, maar ik had graag casussen willen zien die een stuk beter waren uitgewerkt. Zo heeft hij het over lokale nieuwssites die al goed op weg zijn; Boston.com, Lasvegassun.com. Maar daar ontbreken alle details. Terwijl bij The Las Vegas Sun er blijkbaar toch redelijk wat zaken zijn die het hoera-sfeertje rond de website drukken.

De premisse van boek is absoluut niet slecht, we staan voor een decennium waar de concurrentie tussen de mediabedrijven alleen maar zal toenemen. Print, radio, televisie, onafhankelijke nieuwssites, … op het internet worden ze allemaal tegen elkaar uitgespeeld. Ook in Vlaanderen.

Daarom zal het zo moeilijk worden om gebruikers voor algemeen nieuws te laten betalen, hoe kwalitatief het aanbod ook is. En daarom zullen mediabedrijven user-generated-content gebruiken om kosten te drukken. Alleen verwacht je van een “Leading Media Industry Analyst” iets meer diepgang.

Trefwoorden: , , ,

Reacties

  1. Stijn Debrouwere zegt:

    February 14th, 2010 om 23:13 (#)

    Ha, dat boek ook net besteld. Nuja, had sowieso al geen te hoge verwachtingen. Hoe meer je leest over de media, hoe meer je merkt dat zeer weinig mensen echt weten waarover ze bezig zijn en wat er rondom hen gebeurt. Jammer, want we kunnen het advies meer dan ooit gebruiken.

    Interessant artikel over de Las Vegas Sun trouwens, merci voor de link.

Reageer

(Met Facebook Connect lopen uw reacties mee op uw Facebook-profiel.)


Wees lief voor elkaar (© Koi Vinh).

Filmpjes

Recente items


Foto's

www.flickr.com

Over mezelf

Welkom op de persoonlijke website van Stijn F. Ik heb geschiedenis gestudeerd aan de Universiteit Gent. Daarna volgde ik de Masterclass Journalistiek aan de Erasmushogeschool Brussel waar ik stage liep bij Knack en bij De Tijd. Nu werk ik als internetredacteur.

Contact: stijnf apenstaart gmail punt com

Vroeger was ik beter