§ Wat er in DS had moeten staan

December 14th, 2007  |  Geschreven in § Blessay  |  7 Reacties

In the interest of full disclosure: Ik heb vorig jaar journalistiek gestudeerd met Kristof Hoefkens. We hangen niet wekelijks met elkaar aan de telefoon, maar ik weet dat hij serieus met zijn vak bezig is. Welke karaktereigenschappen er op basis van zijn analysestuk ook aan hem worden toegedicht.

Update: dt-fout en spellingsfout er uit gehaald. Onderste disclaimer uitgebreid met stukje over uzegt.be

Dat houdt mij echter niet tegen om op het internet met de wolven mee te huilen. Dus without further ado Your senior web molester correspondent* met zijn 2 cents over achterop hinkende Vlaamse bloggers.

Liefste Dagboek (m, v)

Waarom Vlaamse bloggers niet op de publieke opinie wegen

 • In Vlaanderen zijn ze nog altijd niet zo zot als in de Verenigde Staten.
 • Ik ben het nieuw lief van Tom Boonen.
 • Wie Kristof Hoefkens zijn artikel echt heeft gelezen, snapt de zin en onzin van bullets.

Gentblogt werd afgelopen maandag tot beste groepsblog bekroond op de site van het jaar awards van het computermagazine Clickx. Gentblogt won de populariteitspoll voor De Bitches en Om ter saaist. Het bloggen is nu al enkele jaren in Vlaanderen ingeburgerd. Duizenden mensen hebben persoonlijke website waar ze berichtjes, foto’s en filmpjes op posten. Toch wegen bloggers individueel, in vergelijking met de gevestigde waarden in media, nauwelijks op de publieke opinie. De populariteit van bloggen lijkt een beetje op die van poëzie waarvan de boutade luidt dat ze meer geschreven, dan gelezen wordt.

Enkel voor ingewijden

In welke taal wordt er het meest geblogd? Het logische antwoord lijkt Chinees of Engels te zijn. Toch is het niet zo. Volgens de gespecialiseerde zoekmachine Technorati is niet het Engels (wereldwijd 36 procent van alle blogs), maar het Japans (37 procent) nipt de populairste taal. Het Chinees haalt amper 8 procent. De koppositie van Japans is des te opmerkelijker omdat het aantal Engelstaligen ruwweg 5 maal groter is dan het aantal mensen dat Japans spreekt.

De Amerikaanse krant The Washington Post heeft recent nog uitgezocht waarom blogs daar zo populair zijn. De krant verwijst naar de alomtegenwoordigheid van (mobiel) internet en de dagboektraditie in Japan. Het artikel citeert ook een marktonderzoek waaruit blijkt dat Japanners niet bloggen om keet te schoppen of om bekend te worden. Het merendeel van de artikel is voor zichzelf en een beperkte kring van intimi geschreven. Ze hoeden er zich ten slotte voor iemand voor het hoofd te stoten.

Van je website leven

Daar is er misschien een parallel te trekken met de manier waarop ‘de Vlaming’ blogt. Die schrijft vaak ook enkel voor zichzelf en voor een kring van ingewijden. Er is echter nog te weinig onderzoek gedaan om zicht te hebben op de motivaties, interessesfeer en inlvoed van de Vlaamse bloggers. De Blogoloog, zo’n beetje de Vlaamse tegenhanger van Technorati, volgt ongeveer 90.000 blogs. Waarschijnlijk zal het aantal bloggende Vlamingen zelfs hoger liggen. Maar eigenlijk zijn alle verdere conclusies gebaseerd op giswerk.

Wat je wel met meer zekerheid kan zeggen, is dat de meeste Vlaamse blogs, individueel, geen echte rol van betekenis spelen in de publieke opinie. Onder de Vlaamse blogs vind je geen Talking Points Memo of The Huffington Post terug. Die (Amerikaanse) blogs hebben bezoekersaantallen waar sommige krantensites en de Vlaamse bloggers slechts van kunnen dromen. Hun gezag en invloed bij de Amerikaanse publieke opinie, althans bij het gedeelte dat zich informeert, is groot. Die bekende Amerikaanse bloggers kunnen die populariteit ook met advertenties verzilveren zodat zij van hun website leven en zelfs redacteurs in dienst nemen.

Gezocht: een project, mensen & middelen

Door het verschil in aantal blogs en bezoekers, is het onzinnig om Gentblogt te vergelijken met een soortgelijke website als The Gothamist in de VS. Het betekent niet dat Vlaamse blogs hun rol kunnen spelen in het medialandschap en in de publieke opinie. Maar daarvoor heb je een goed project en de juiste mix van mensen en middelen nodig. Gentblogt heeft een duidelijk project dat redacteurs bindt. Het zijn de mensen die het doen; en dat kan niet genoeg gezegd worden. Het zijn de mensen die het doen, en dat kan niet overdreven worden, zoals Michel V. van Gentblogt het op zijn persoonlijke website omschrijft. Zonder een al dan niet uitgesproken filosofie en verstandhouding onder de bloggers dreigt een groepsblog al gauw te ontaarden in een vrij podium dat eindeloos blijft duren.

Bovendien zitten er bij Gentblogt enkele mensen bij elkaar die al jaren op professioneel vlak met internet bezig zijn. Wanneer je die knowhow verbreedt met een enthousiaste groep van vrijwilligers, dan kan je zoals Gentblogt tot een degelijke website uitgroeien.

Call it B.S., then do your job

Buiten de schaalgrootte is er nog een andere reden waarom slechts weinig Vlaamse bloggers aan de obscuriteit ontsnappen en op het publieke debat wegen: In vergelijking met de VS wordt er betrekkelijk weinig onzin verkocht door journalisten en politici in Vlaanderen. In Amerika hebben blogs en een satirische TV-programma als The Daily Show de waakhondfunctie van de pers deels kunnen overnemen doordat een gedeelte van (vooral) de (audiovisuele) media verzuimdt kritisch te berichten over bijvoorbeeld het Irak-beleid van president Bush.

Concreet komt het motto van die nieuwe waakhonden op ‘Call it B.S. (Bull Shit), then do your job.’ neer. Dus het lef hebben om wantoestanden aan de kaak te stellen op een kritische en objectieve manier. Het is ook gemakkelijker in een land waar presentatoren openlijk durven verkondigen dat illegalen Amerikanen besmetten met lepra en een aartsconservatieve senator een undercover agent tot een nummertje probeert te verleiden in een publiek toilet. En dat die nog niet eens tot de meest schandalige gebeurtenissen behoren.

Hoewel, we hebben een christen-democratische kandidaat-premier die zich nu al weken in een slachtofferrol wentelt, en die de federale verkiezingen gewonnen heeft met aan de mensen een lastenverlaging, een verhoging van de uitkeringen én een grote staatshervorming te beloven. We hebben een liberale kandidaat-premier die een gat van 800 miljoen euro bij de fiscus heeft gemist en we hadden een socialistische kandidaat-premier die meer over het sluiten van kerncentrales bezig te horen was, dan over de vergrootte vergrote inkomensongelijkheid. Call it B.S., then do your job. Misschien is het toch niet zo moeilijk voor Vlaamse blogs om als waakhond groot te worden, als je dat wil.

En anders is er nog altijd Sophie Van Vliet.

Ik heb Gentblogt uitgekozen omdat a) ze gewonnen hebben, b) een bekend voorbeeld zijn. Ik ben er van overtuigd dat ik dezelfde analyse zou kunnen maken met andere, even valabale groepsblogs of persoonlijke websites die een redelijke, maatschappelijke impact hebben. Bijvoorbeeld over de ter ziele gegane groepsblog, uzegt.be, opgericht door, jawel, een zekere Kristof Hoefkens *smiley*.

*Ik mis The Daily Show. Erg.

Trefwoorden: , , , , , , , ,

Reacties

 1. Rakibuzzaman zegt:

  December 14th, 2007 om 02:21 (#)

  Amen. Edoch een dt-fout gevonden:
  “verzuimd kritisch te berichten”

 2. Stijn F. zegt:

  December 14th, 2007 om 10:50 (#)

  Verdorie,
  Ik heb de traditie in ere gehouden.

  Merci.

 3. Pieterr zegt:

  December 14th, 2007 om 13:03 (#)

  vergrootte inkomensongelijkheid -> vergrote inkomensongelijkheid 😉

 4. freaq zegt:

  December 14th, 2007 om 13:05 (#)

  En nog eentje: vergrootte moet vergrote zijn. Maar da’s een instinker, I admit.

  Voor de rest: subliem geschreven!

 5. Stijn F. zegt:

  December 14th, 2007 om 13:34 (#)

  Ok,

  Schaamtelijk. Ik heb mijn tekst drie keer herlezen.

 6. Els zegt:

  December 14th, 2007 om 17:42 (#)

  Zifters;)
  Goed geschreven, en vooral smakend naar méér sterk onderbouwde artikels. U hebt uw diploma verdiend! Nu nog een eindredactie vinden;)By the way, ik ga eens vragen of The Gothamist geen zin heeft om onze zusterblog te worden. Hm.

 7. Kristof Hoefkens signaleert de kwarrige Vlaamse Blogosfeer haar ruis « Rakibuzzaman blogt zegt:

  December 14th, 2007 om 19:10 (#)

  […] Hoe kunnen die zwarte gaten opgevuld worden? Stijn F.: […]

Filmpjes

Recente items


Over mezelf

Welkom op de persoonlijke website van Stijn F. Ik heb geschiedenis gestudeerd aan de Universiteit Gent en ik werk als journalist voor het financieel-economische weekblad Trends. Ik schrijf voornamelijk over technologie(bedrijven) en supermarkten.

Contact: stijnf apenstaart gmail punt com