≈ Volg het Amerikaanse belastinggeld

December 16th, 2007  |  Geschreven in ≈ Terzijdes

Op USAspending.gov kun je de aanbestedingen van de Amerikaanse federale overheid volgen.

De huurlingen van Blackwater, bijvoorbeeld, kregen in 2006 slechts 3,5 procent van contracten toegekend na een openbare aanbesteding die openstond voor alle firma’s. Het merendeel van de contracten, voor 2006 in totaal maar liefst 593 miljoen dollar, verkrijgt Blackwater door middel van zogenaamde ‘no-bid’-contracts. Daarbij is weinig tot geen competitie bij het toekennen van een aanbesteding.

Die ‘no-bid’-contracts liggen in de VS erg onder vuur van wege de verspilling van belastinggeld en het nepotisme dat bij het toekennen gebeurt. Ten eerste omdat de kosten van die aanbestedingen veel te zwaar uitvallen en vaak niet in overeenkomst zijn met het resultaat. Zo kwam het enkele jaren geleden aan het licht dat Halliburton in zo’n contract veel te hoge kosten aanrekende voor de catering van soldaten in Irak. Catering die bovendien ondermaats was op het vlak van hygiëne en voedselkwaliteit.

En ten tweede omdat die ‘no-bid’-contracts vooral bedrijven als Halliburton en Blackwater ten goede zijn gekomen. Dat zijn bedrijven die heel nauwe banden hebben met president Bush en andere Republikeinen.

Zo’n database is ook in België nodig. Dan kunnen zo’n stoten als met die Glenn Janssens en met Noël Slangen sneller door het publiek worden ontmaskerd wanneer politici en pers aan hun waakhondfunctie verzuimen.

Trefwoorden: , , , , , ,

Comments are closed.

Filmpjes

Recente items


Over mezelf

Welkom op de persoonlijke website van Stijn F. Ik heb geschiedenis gestudeerd aan de Universiteit Gent en ik werk als journalist voor het financieel-economische weekblad Trends. Ik schrijf voornamelijk over technologie(bedrijven) en supermarkten.

Contact: stijnf apenstaart gmail punt com