≈ Harper’s, instant-nieuws & slow journalism

February 9th, 2008  |  Geschreven in ≈ Terzijdes

Ik ben een fan van magazines. Steek mij een uur of drie op een onbewoond eiland met mijn iPod en met enkele exemplaren van The New Yorker, The Economist en Harper’s — en ik ben één van de gelukkigste mensen ter wereld.

Sinds ik werk, heb ik echter minder tijd om te lezen voor mijn, eh, plezier. De hele week begint propvol te raken en de achterstand op het vlak van kranten, feeds, boeken en magazines begint vervaarlijk te groeien. Op sommige momenten denk je dan dat het beter is om in je feeds, abonnementen, etc. te snoeien.

Zo dacht ik er aan om mijn abonnement op Harper’s op te geven. Tot deze week, het februari-nummer heeft me er aan herinnerd waarom ik een abonnement op Harper’s heb. Er zit een analyse in van de Amerikaanse vastgoed-zeepbel, en de dotcom-bubbel en de toekomstige alternatieve brandstoffen-hausse. Een verhaal van David Foster Wallace, een reportage over de Human Waste-economy.*

Ik werk bij een medium dat per definitie vluchtig is. En dat is wijs en spannend. Het is het equivalent van een “opgekuist”-notaboekje van een journalist die zo vlug mogelijk de 5 W’s probeert te beantwoorden. Als je daar niet voor een tegengewicht zorgt, verlies je jezelf te snel en te vaak in de waan van de dag.

Op zo’n moment heb je even nood aan context, achtergrond en, eh, bezinning. Op zo’n moment is een magazine dat even zijn voet van het gaspedaal haalt, van onschatbare waarde.

Het is gemakkelijk om de profeet uit te hangen, maar ik ben er vrij zeker van dat dergelijke vormen van slow journalism zullen floreren eens we overal op onze gsm, onze laptop, onze (e-)krant met instant-nieuws zullen worden bestookt.

Ik heb het gevoel dat mocht ik deze post een tweede keer schrijven, hij minder hermetisch en vooral veel duidelijker zou zijn.

* De waterzuiveringsinstallaties in New York filteren zelfs vrij grote hoeveelheden Chanel N° 5 uit het rioolwater.

Trefwoorden: ,

Comments are closed.

Filmpjes

Recente items


Over mezelf

Welkom op de persoonlijke website van Stijn F. Ik heb geschiedenis gestudeerd aan de Universiteit Gent en ik werk als journalist voor het financieel-economische weekblad Trends. Ik schrijf voornamelijk over technologie(bedrijven) en supermarkten.

Contact: stijnf apenstaart gmail punt com