≈ Incompetent, maar met manieren

March 17th, 2008  |  Geschreven in ≈ Terzijdes

De Amerikaanse krant The New York Times heeft een reeks lopen over Irak naar aanleiding van de vijfde verjaardag van de Amerikaanse invasie. De afleveringen van vandaag staat even stil bij de beslissing om kort na de invasie het volledige Iraakse leger volledig te demobiliseren.

Dat manoeuvre, dat door de toenmalige Amerikaanse gezant Paul Bremer werd bevolen, wordt algemeen aanzien als één van de meest idiote beslissingen. Van de ene dag op de andere kon het Iraakse verzet immers rekenen op een gigantisch reservoir aan getrainde en werkloze soldaten. De Amerikaanse generaals pushten zelf voor een bescheiden zuivering van het Iraakse leger, de grootste Saddam-volgelingen oppakken maar de rest van het leger intact laten, omdat ze anders niet goed wisten hoe ze het land onder de controle zouden kunnen houden.

Maar Bremer werkte de generaals op alle mogelijk manieren tegen en hield ze uit belangrijke vergaderingen. Soms zelfs op redelijk kinderachtige wijze, zoals een generaal die vloekte.

Mr. Slocombe responded that the approach he had presented had been approved by the secretary of defense, according to Colonel Agoglia. Colonel Agoglia said he uttered an expletive and was asked by Mr. Bremer to leave the room.

Ondertussen betaalt het Amerikaanse leger naar schatting 90.000 (ex)-opstandelingen die nu samen met hen vechten tegen andere opstandelingen; een reden voor de relatieve rust in Irak.

Trefwoorden: , , ,

Comments are closed.

Filmpjes

Recente items


Over mezelf

Welkom op de persoonlijke website van Stijn F. Ik heb geschiedenis gestudeerd aan de Universiteit Gent en ik werk als journalist voor het financieel-economische weekblad Trends. Ik schrijf voornamelijk over technologie(bedrijven) en supermarkten.

Contact: stijnf apenstaart gmail punt com