§ “Far more powerful than memory alone”

July 21st, 2008  |  Geschreven in § Blessay

Nostalgia – it’s delicate, but potent. Teddy told me that in Greek, “nostalgia” literally means “the pain from an old wound.” It’s a twinge in your heart far more powerful than memory alone. This device isn’t a spaceship, it’s a time machine. It goes backwards, and forwards… it takes us to a place where we ache to go again. It’s not called the wheel, it’s called the carousel. It let’s us travel the way a child travels – around and around, and back home again, to a place where we know are loved.

Don Draper in Mad Men (S01EP13)

Ik heb een olifantengeheugen, maar ik ben slecht met herinneringen. En dat voor een historicus. Iemands wiens, eh, raison d’être niet zou bestaan zonder herinneringen. Het is gemakkelijk voor een mens om zaken te negeren of onophoudelijk op een flard te zitten sjieken. In beide uitersten ben ik bedreven.

Ongeveer een jaar geleden op een vrijgezellenavond nam de bruidegom in spe me bij mijn beide schouders vast. Eerst dacht ik dat hij first base probeerde te gaan. Lang verhaal; ik sta op zijn lijst. Het was overigens drie uur ‘s nachts, na een vat of drie. En dan nog ziet hij er frisser uit dan wanneer ik heel uitgeslapen ben, maar dit geheel terzijde. Ik weet dat je er vanaf ziet, maar het komt er op aan de goede dingen te onthouden en te koesteren.

Die er — voor wie meer dan een half woord nodig heeft — slaat op een stukgelopen relatie. Het is gemakkelijk om herinneringen te laten overschaduwen en te laten vergiftigen door zulke persoonlijke tragedies. Dan is nostalgie niets meer dan pain from an old wound.

Lange tijd heb ik omwille van er nostalgie afgezworen. Het leek me gewoon beter geen herinneringen te hebben en mezelf te verliezen in de waan van de dag. Maar dat is een armoedig bestaan.

Echt gestopt met onthouden ben ik echter nooit. Ik heb een drietal Moleskine-notaboekjes, en (geheel toevallig) evenveel blogs. Herinneringen in overvloed; maar geen nostalgie, geen zaken die far more powerful than memory alone zijn.

Ligt het antwoord in een nieuwe site, een nieuw notaboekje, of godbetert een nieuw gadget zoals een Filp Video of een digitale spiegelreflexcamera? Ik weet het niet, maar het zal veranderen.

Er staan te veel ik-‘s, naar mijn goesting, in deze post. Dinsdag trek ik voor een weekje naar de Alpen, daarna zullen er hier opnieuw vooral nerdy Terzijdes staan.

Trefwoorden: , ,

Comments are closed.

Filmpjes

Recente items


Over mezelf

Welkom op de persoonlijke website van Stijn F. Ik heb geschiedenis gestudeerd aan de Universiteit Gent en ik werk als journalist voor het financieel-economische weekblad Trends. Ik schrijf voornamelijk over technologie(bedrijven) en supermarkten.

Contact: stijnf apenstaart gmail punt com