≈ Usain Bolt is niet normaal

August 24th, 2008  |  Geschreven in ≈ Terzijdes  |  3 Reacties

Duh.

Foto via Open Calais API van Reuters.

Sprintfenomeen Usain Bolt heeft supersnelle spiervezels. Iets wat veel van zijn tegenstanders zelfs niet eens hebben; laat staan dat een normale mens dat wel zou hebben.

Elite sprinters are not, however, simply improved versions of the average Sunday runner. They are physiologically different. For example, a typical human has in his skeletal muscles an equal balance of “fast-twitch” muscle fibers (quick contracting, easily fatigued muscle tissue that generates high power) and “slow-twitch” fibers (the muscle mass that uses oxygen — aerobic, rather than anaerobic), on which endurance runners rely.

(…)

But elite sprinters like Bolt may have even more of something that other world-class sprinters don’t: superfast-twich muscles, which perform at double the rate of regular fast-twitch muscles, creating even more force. Trappe says regular folks have 1% to 2% superfast-twitch skeletal muscle mass, but in a sprinter like Bolt, that figure may be up to 25%.

Zelf ben ik er gisterenavond in geslaagd de 100 meter te manken in een persoonlijke besttijd van 9.69 minuten. Het resultaat van vrijdag, te vroeg, te gaan trainen. Het helpt eigenlijk ook wel niet als uw, eh, maten joelend The Ministry of Silly Walks aan het uitvoeren zijn, terwijl je door Gent probeert te lopen manken.

Trefwoorden: , , , , , , ,

Reacties

 1. Wouter zegt:

  August 25th, 2008 om 09:40 (#)

  Ik zou daar als echte vriend NOOIT mee lachen. Veel beterschap.

 2. shamrockske zegt:

  August 25th, 2008 om 20:10 (#)

  Het zou natuurlijk ook beter geweest zijn had je niet iedereen losgelopen in het euh loslopen. Verzorg je maar !!

 3. Stijn F. zegt:

  August 25th, 2008 om 22:31 (#)

  Het rare was dat het meer pijn deed als ik trager liep. Sinds vandaag kan ik al weer gewoon de trap op lopen.

  Na een goede week rust zou het al veel beter moeten zijn.

Filmpjes

Recente items


Over mezelf

Welkom op de persoonlijke website van Stijn F. Ik heb geschiedenis gestudeerd aan de Universiteit Gent en ik werk als journalist voor het financieel-economische weekblad Trends. Ik schrijf voornamelijk over technologie(bedrijven) en supermarkten.

Contact: stijnf apenstaart gmail punt com