» Op zoek naar centen voor journalistiek

February 22nd, 2009  |  Geschreven in » Debriefing

‘» Debriefing’ ? Geregeld bookmark ik sneller interessante links, dan ik ze hier kan posten als ‘≈ Terzijdes’. Om die achterstand in te halen, schrijf ik ze af en toe weg in één grotere post. Omdat ik tegen dan vaak al vergeten ben, waar ik de link heb opgepikt, ontbreken de bronvermeldingen. Mijn excuses, maar er is 90 procent kans dat ze van de usual suspects komen: kottke.org, notcot, del.icio.us en digg.

Het traditionele business-model van (print-)journalistiek — advertenties (zoekertjes) en lezersinkomsten — staat onder druk door de crisis. Door het internet. Door crisis én het internet.

Enfin, eigenlijk is men maar van een ding zeker: Dat het slecht gaat en dat we op zoek moeten gaan naar een nieuw business-model voor (serieuze) journalistiek.

Globaal gezien kalft de lezersmarkt voor (betalende) kranten en magazines af. Via het internet zouden de kranten dat verlies aan lezers kunnen opvangen.

Voor iedere lezer die een krant of tijdschrift kwijtspeelt moeten ze ongeveer 10 bezoekers extra lokken naar hun site lokken, om daar ongeveer dezelfde advertentie-tarieven aan te kunnen rekenen.

Naast de kanttekening dat print-advertenties waarschijnlijk te duur zijn, is het een feit dat de print-journalistiek zichzelf moet heruitvinden zowel op papier als online, zowel inhoudelijk als economisch.

Newsweek vraagt zich af of serieuze journalistiek eigenlijk ooit commercieel leefbaar is geweest.

Overigens zijn Europese printmedia veel meer aan het innoveren dan de Amerikaanse, volgens het Amerikaanse tijdschrift Time.

Enkele weken geleden stak Time het vuur aan de lont: kranten en magazines zouden moeten stoppen met hun content gratis weg te geven. In plaats daarvan zouden ze een soort iTunes Music Store voor nieuws moeten ontwerpen. Je betaalt met andere woorden een klein bedrag voor 1 artikel.

Over die micropayments is ondertussen al heel wat (virtuele) inkt gevloeid. Veruit de meest interessante opmerkingen kon je lezen op de blog van Freakonomics.

Oh, en een topman van Google heeft geld geïnvesteerd in een start-up die in Amerika mini-weekbode’s wil opstarten.

Een andere piste is die van Kachingle.com, dat experimenteert met attention data. In plaats van te betalen voor 1 artikel, betaal je een vast bedrag dat verdeeld wordt over een aantal sites naargelang je consumptiepatroon.

Als extraatje, de mooiste kranten volgens The Society for News Design:

En om af te sluiten; veruit de mooiste verklaring de oorzaken van de subprime- en kredietcrisis:


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.

Helemaal tot aan het einde geraakt; straf. Als beloning foto’s van Natalie Portman. Via Den Bompa van Wolf.

Trefwoorden:

Comments are closed.

Filmpjes

Recente items


Over mezelf

Welkom op de persoonlijke website van Stijn F. Ik heb geschiedenis gestudeerd aan de Universiteit Gent en ik werk als journalist voor het financieel-economische weekblad Trends. Ik schrijf voornamelijk over technologie(bedrijven) en supermarkten.

Contact: stijnf apenstaart gmail punt com