≈ Over zombie-rubrieken

April 19th, 2009  |  Geschreven in ≈ Terzijdes

Veel nieuwssites geven de indruk dat ze alles even goed kunnen en willen doen. Ze hebben uitgebreide rubrieken als binnenland, buitenland, cultuur, economie, sport, regio, technologie… Op het eerste zicht een indrukwekkend aanbod aan informatie.

Veel van die rubrieken zijn echter zombie-rubrieken; rubrieken die slechts om de paar dagen nieuwe items krijgen of ingevuld worden met items die grotendeels samenvattingen zijn van wat ergens anders in de media is verschenen (maar dan zonder link of commentaar).

De sectie over technologie of internet is vaak zo’n zombie-rubriek. Omdat in de krant of het tijdschrift geregeld een artikel over die onderwerpen verschijnt, wordt er ook zo’n rubriek voorzien op de site.

Maar zo’n rubriek wordt dus niet dagelijks geüpdatet met eigen, exclusieve items. En dan zijn er 3 mogelijkheden: 1. Niks doen — komt slordig over. 2. Webredactie schrijft zelf stukken — praktisch ver niet te doen om dat structureel aan te houden aangezien die nog het breaking news, de frontpagina en de andere rubrieken in het oog moet houden. 3. Alle items van het persagentschap van Belga waar het enigszins over computers of internet gaat, in die rubriek smijten — de meest voorkomende optie.

Het probleem lijkt daarmee opgelost; de rubriek wordt (quasi) dagelijks geüpdatet. Die leemtes vullen met niet-exclusieve items devalueert echter de eigen items. Bovendien zijn die belga’s vaak vertaalde AFP’s (Frans persagentschap) die een artikel samenvatten uit The New York Times of The Wall Street Journal die in het slechtste geval op hun beurt zijn gebaseerd op items van een site als Techcrunch of Readwriteweb.

(Voor alle duidelijkheid: belga’s zijn verschrikkelijk nuttig en onontbeerlijk voor een goede nieuwssite. Het is echter de vraag of je belga’s moet verkopen als eigen berichtgeving. Zeker als krek dezelfde belga op 5 andere nieuwssites zal staan. Een soort telex-(sub)rubriek lijkt mij een transparantere oplossing.)

Voor zo’n zombie-rubriek, kies je dan beter voor de toon en het formaat van een (link)blog waarvoor je samenwerkt met de redacteurs die die rubrieken voor de print, tv, etc… proberen in te vullen. Dat laat je veel meer flexibiliteit toe dan dat je het als een echte nieuwsrubriek probeert in te vullen. Iets waar je toch niet in zal slagen zolang je niet over voldoende middelen en tijd beschikt.

Een (link)blog laat je nog steeds toe om je eigen artikelen en analyses te posten en goed te presenteren. Het zet je ook aan een meer converserende toon te gebruiken (goed voor community-vorming).

Maar bovenal, het zet je aan tot het aggregeren van en linken naar items van andere media. Een veel waardevollere aanpak dan het systematisch overschrijven van items op andere sites of systematisch belga’s over items uit andere media in een rubriek te pompen.

Dat (intelligent) aggregeren en linken is iets wat de komende jaren enkel maar belangrijker zal worden. Het probleem is dat wij journalisten dat wel kunnen, maar niet aanzien als journalistiek. We sturen links en artikels door via e-mail naar collega’s binnen de redactie. We discussiëren intern over wat andere media brengen. Maar het online publiceren van die links, daar zien we de waarde en het nut niet van in.

“We gaan toch niet aan Jan en alleman onze bronnen beschikbaar stellen?”, is nog zo’n reden waarom het intelligent aggregeren en linken achterwege blijft. Een rare redenering voor een beroepsgroep die transparantie probeert af te dwingen in de samenleving.

Als we onze koudwatervrees voor aggregeren en linken overwinnen en erkennen dat we niet genoeg middelen hebben om elke rubriek op onze site volwaardig te ondersteunen met eigen items, dan kunnen we met die zogenaamde zombie-rubrieken heel mooie dingen doen. Sites zoals The Huffington Post en Talking Points Memo zijn tenslotte op die manier groot geworden.

Trefwoorden: ,

Comments are closed.

Filmpjes

Recente items


Over mezelf

Welkom op de persoonlijke website van Stijn F. Ik heb geschiedenis gestudeerd aan de Universiteit Gent en ik werk als journalist voor het financieel-economische weekblad Trends. Ik schrijf voornamelijk over technologie(bedrijven) en supermarkten.

Contact: stijnf apenstaart gmail punt com