≈ Google Wave en de redactie van de toekomst

June 1st, 2009  |  Geschreven in ≈ Terzijdes

Binnen ieder mediabedrijf is men op dit moment bezig met de omgeving voor de redactie van de toekomst te creeëren (ik heb geen betere term). Dat kan paradoxaal overkomen in tijden van personeelsbesparingen, maar op dit moment wordt er bij ieder mediabedrijf zwaar geïnvesteerd in IT-infrastructuur en computerprogramma’s.

Die, eh, tools moeten de verschillende redacties — die al dan niet tot hetzelfde product behoren — beter, lees effciënter, met elkaar laten samenwerken. Concreet gaat het om een content management systeem; een gigantische database waar iedereen content, achtergrondinformatie, contactgegevens met elkaar kan uitwisselen en snel kan publiceren in verschillende producten.

Content producers

Op de redactie van de toekomst heb je content producers — de vroegere schrijvende journalisten, fotografen, cameramannen, etc… — die zo veel mogelijk hergebruikbare content produceren voor de verschillende producten (print, televisie, website, etc…).

Wie de komende jaren voltijds journalist, content producer wil zijn en geen boot met geld heeft liggen, zal niet aan die evolutie kunnen ontsnappen. Het gros van de beroepsjournalistiek zal zich de komende jaren onder de paraplu van een mediabedrijf blijven afspelen.

Ongetwijfeld zal dit op de vele plaatsen de aanleiding geven om nog eens een boompje op te zetten over de toestand van de beroepsjournalistiek waar alle zonden van de media op 1 hoop worden gesmeten en men uiteindelijk tot de conclusie komt dat vroeger alles beter was. Maar laten we even die discussie aan ons voorbij laten gaan.

De noodzaak van innoveren

Het wordt sowieso een uitdaging om het algemene niveau van beroepsjournalistiek te verhogen of zelfs te behouden. Niet omdat journalisten nu opeens op verschillende manieren content zullen moeten produceren maar omdat het publiek kleiner zal worden dat wil betalen om goed geïnformeerd te zijn over politiek, over hun buurt, etc…

We kunnen als journalist keihard hopen dat iedereen de Metro laat liggen voor een betalende krant. Dat zal het geval niet zijn, integendeel.

Alleen al daarom zal journalistiek efficiënter, lees goedkoper, moeten worden geproduceerd. En daarom hechten mediabedrijven zo veel belang aan de ontwikkeling van die tools om de redactie van de toekomst mogelijk te maken.

Op maat gemaakte tools vs. (web)apps als Google Wave

Voor de ontwikkeling van die op maat gemaakte tools gaan mediabedrijven vaak te rade bij de computerbedrijven die hun eerdere redactiesystemen hebben gemaakt voor de print, radio, etc… Dat zijn gigantische investeringen.

Toen ik afgelopen week over Google Wave las, bedacht ik mij — en dat is ook de reden voor deze post — wat voor een grote gok mediabedrijven aan het wagen zijn met hun zware investeringen in op maat gemaakte oplossingen. Ze moeten gokken:

  • Dat die tools echt goed zullen werken.
  • Dat ze worden aanvaard door de redacties.
  • Dat de efficiëntie die er wordt uitgehaald, de investering overstijgt.
  • Dat open source toepassingen binnen enkele jaren niet een betere prijs/kwaliteit verhouding zullen bieden.

Het is zo’n grote gok omdat tools zoals Google Wave, Basecamp, WordPress, Drupal, wiki’s, Facebook het mogelijk maken om websites als Cutting Edge, Schamper, Gentblogt op een elegante en efficiënte manier te doen functioneren. En dat voor een fractie van de prijs van de tools die worden ontwikkeld voor mediabedrijven. Het is zelfs mogelijk een (papieren) tijdschrift met Drupal te maken. Die tools en die websites zullen enkel beter worden.

Elegant organisation

Alles hangt natuurlijk af van interne structuur van zo’n redacties. Maar nu al slagen die websites er in met zo’n tools redacties te organiseren van een 30-tal vaste medewerkers en dan nog eens 10-tallen losse medewerkers. Zonder dat die elkaar dagelijks hoeven te zien op een kantoor. Dat is echt elegant organisation.

Door de (gezamenlijke) grootte van redacties bij traditionele mediabedrijven en complexe structuur van hun huidige redactiesystemen schieten toepassingen als Drupal, Google Wave, Basecamp, WordPress, etc… nog te kort om de plaats in te nemen van die op maat gemaakte tools.

Maar geef die nieuwe (open source) toepassingen nog een jaar of 2 en dan zal de keuze voor die op maat gemaakte tools al veel minder vanzelfsprekend lijken.

En het zijn levensbelangrijke keuzes.

Trefwoorden: , , , , , , , ,

Comments are closed.

Filmpjes

Recente items


Over mezelf

Welkom op de persoonlijke website van Stijn F. Ik heb geschiedenis gestudeerd aan de Universiteit Gent en ik werk als journalist voor het financieel-economische weekblad Trends. Ik schrijf voornamelijk over technologie(bedrijven) en supermarkten.

Contact: stijnf apenstaart gmail punt com