≈ De dood van Michael Jackson, Google’s limieten en crowdsourcing

July 6th, 2009  |  Geschreven in ≈ Terzijdes

SEOmozBlog heeft proberen te reconstrueren hoe het nieuws van Michael Jacksons hartstilstand en dood zich heeft verspreid op het internet. Er staan zeer interessante dingen in. 1. Het was niet TMZ.com, maar de kleinere niche-site x17online.com die de scoop had. 2. De beheerders van Google News, de berichten en zoekopdrachten over Michael Jackson eerst niet geloofden, en dachten dat hun site werd aangevallen met een hoax. 3. Maar vooral:

Wikipedia is still the fastest news aggregator. It was faster than Twitter and much faster than Google.

Ik zou het precieze verloop wel eens willen bevestigd zien door een onafhankelijk onderzoek. Maar zelfs dan denk ik dat de uiteindelijke conclusie wel overeind zal blijven:

Een zoekmachine — hoe geavanceerd het zoekalgoritme ook is — moet (nog steeds) de duimen leggen voor een menselijke brein. Zeker als verschillende mensen samenwerken zoals dat bij Wikipedia het geval is.

Een computer kan niet denken

Anders gezegd, een mens kan nog steeds sneller oordelen dan een computer of iets “nieuws” is.

Dat lijkt vanzelfsprekend, maar ga eens na bij jezelf. Wat is het eerste dat je doet bij breaking news? De meeste mensen zullen surfen naar hun favoriete nieuwssite of zullen googlen. Hoeveel mensen zouden er zoeken in Twitter of Wikipedia raadplegen?

Traditionele nieuwssites — die in het geval van Michael Jackson in internettijd een eeuwigheid achterop liepen — laten zich niet in met het aggregeren van en linken naar andermans materiaal, omdat: 1. Men de illusie koestert dat de eyeballs zo langer op de eigen site blijven hangen. 2. Aggregeren geen echte journalistiek is.* 3. De (web)redacteurs nog al te vaak worden overweldigd door hetzelfde nieuwsaanbod op het internet waar de gewone bezoeker geen doen aan ziet.

Aggregeren, of we het nu willen of niet

Laat dat overweldigende nieuwsaanbod nu nét een kans zijn om het bestaan van een traditionele nieuwssite te legitimeren. Auteur en journalist Steven Johnson omschreef het zo:

Let’s say for the sake of argument that we can’t. Let’s say it’s just too overwhelming for the average consumer to sort through all the new voices available online, to separate fact from fiction, reporting from rumor-mongering. Let’s say they need some kind of authoritative guide, to help them find all the useful information that’s proliferating out there in the wild.

(…)

Of course, we have thousands of these institutions. They’re called newspapers.

(…)

The implied motto of every paper in the country should be: all the news that’s fit to link.

Zolang wij, eh, journalisten ons niet comfortabel voelen op het internet en intelligent aggregeren, moeten we niet verschieten dat mensen meer en meer — laten we zeggen aan een gemiddelde van 1,3 miljoen pageviews per uur — hun toevlucht zoeken in een medium als Wikipedia.

* Ik vraag mij eigenlijk af hoeveel Amerikaanse krantensites door het succes van The Huffington Post, niet denken: “Hadden wij nu eens een tiental jaar geleden, van onze honderden redacteurs, een journalist en een stagiair vrijgesteld om links naar andermans materiaal te voorzien van ironische commentaar?”

Trefwoorden: , , , , ,

Comments are closed.

Filmpjes

Recente items


Over mezelf

Welkom op de persoonlijke website van Stijn F. Ik heb geschiedenis gestudeerd aan de Universiteit Gent en ik werk als journalist voor het financieel-economische weekblad Trends. Ik schrijf voornamelijk over technologie(bedrijven) en supermarkten.

Contact: stijnf apenstaart gmail punt com