≈ Euh, over die betalende nieuwssites…

September 2nd, 2009  |  Geschreven in ≈ Terzijdes

Enkele maanden geleden doken er, vooral in de Amerikaanse media, geruchten op dat veel nieuwssites zouden afstappen van hun ‘gratis’-strategie, m.a.w. de terugkeer van de paywall.

Media-tycoon Rupert Murdoch alludeerde in juli daar al op.

Journalism Online, een Amerikaanse startup, heeft ondertussen al meer dan 500 nieuwssites kunnen overtuigen om hun technologie te gebruiken voor het opzetten van (gedeeltelijke) paywalls. Journalism Online gaat er van uit dat de sites daarbij toch 90 procent van hun pageviews, belangrijk voor de advertentie-inkomsten, zouden kunnen behouden.

(De Journalist, het blad van de journalistenbond, laat in haar laatste nummer overigens een ballonnetje op in dezelfde richting: dat de Vlaamse nieuwssites collectief — gedeeltelijk — betalend zouden moeten worden. )

Beide moeten hun plannen nog uitvoeren en Paidcontent.org ging al eens kijken naar het wedervaren van (kleinere) Amerikaanse nieuwssites die (gedeeltelijk) betalend zijn gegaan. Er is bijlange nog niet genoeg data om conclusies te kunnen trekken, maar de eerste cijfers zijn toch niet echt hoopgevend.

Trefwoorden: , , ,

Comments are closed.

Filmpjes

Recente items


Over mezelf

Welkom op de persoonlijke website van Stijn F. Ik heb geschiedenis gestudeerd aan de Universiteit Gent en ik werk als journalist voor het financieel-economische weekblad Trends. Ik schrijf voornamelijk over technologie(bedrijven) en supermarkten.

Contact: stijnf apenstaart gmail punt com