≈ Waarom Barack Obama een half miljard dollar heeft opgehaald online

December 30th, 2009  |  Geschreven in ≈ Terzijdes  |  3 Reacties

Oog voor detail. Dan Siroker die tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen Campaign Dir. of Analytics was, legt in een presentatie How we used data to the win the presidential election uit hoe maniakaal ze de website van Barack Obama hebben uitgebeend.

Ze hebben verschillende combinaties van registratiepagina’s en buttons — eerste stap in het donatieproces — getest om de meest effectieve combinatie te vinden.

Een slide uit de presentatie van Dan Siroker.

Bij de presidentsverkiezingen van 2008 zamelde de Democratische presidentskandidaat Barack Obama in totaal ongeveer 656 miljoen dollar ingezameld, waarvan liefst 500 miljoen online. Zijn Republikeinse concurrent John McCain slechts 201 miljoen.

Het is een gelijkaardig verhaal als dat van The 300 million dollar button.

Ik denk niet dat er uberhaupt budget voor is bij Vlaamse mediasites, maar zou het geen betere investering zijn om eens géén win elke dag-wedstrijd te organiseren? En het budget te spenderen aan dergelijke a/b-tests die de effectiviteit van registratie-formulieren, paywall-toegangen, etc…

Veel mediabedrijven kloppen zich op de borst dat 2010 het jaar wordt waar eindelijk ook online zal worden betaald voor content. Maar een marketingcampagne, aanbieden van kwaliteit en terugschroeven van de gratis informatie zal niet genoeg zijn om het succesvol te maken.

De site moet ook effectief zijn. En daar knelt het schoentje voor veel mediasites, vrees ik.

Trefwoorden: , , , ,

Reacties

 1. Stijn Debrouwere zegt:

  December 30th, 2009 om 23:09 (#)

  Hmm, de kost van zo’n experimenten hoeft niet noodzakelijk zeer hoog te liggen — er zijn een aantal bestaande pakketten voorhanden zoals bv. django-lean voor, rara, Django — maar je mag de mogelijkheden niet overschatten. Je kan headlines a/b-testen zoals de HuffPo doet, of meerdere versies uitproberen van een registratieformulier zoals 37signals een tijd geleden deed. Je kan ook de boodschap die gebruikers krijgen wanneer ze op een paywall terechtkomen finetunen op basis van zo’n experimenten… maar op dat moment moet je al de besloten hebben dat je een deel van je site betalend wil maken. Een beslissing waar een initiële investering aan vasthangt (promocampagne, betalings- en klantenbeheersysteem) en een beslissing die je niet snel even kan terugdraaien of zomaar preliminair uittesten bij 50% van je bezoekers.

  De moeilijke vragen blijven helaas moeilijke vragen.

 2. Stijn V. zegt:

  December 31st, 2009 om 01:21 (#)

  Een ander alternatief is Google Website Optimiser, al heb ik daar zelf reeds ondervonden dat de informatie pas echt bruikbaar hebt wanneer je over voldoende resultaten beschikt.

 3. Stijn Fockedey zegt:

  December 31st, 2009 om 13:01 (#)

  @ Stijn V: Bedankt voor de link, zal het zeker eens bekijken.

  @ Stijn Debrouwere: Er is nog een andere invalshoek waar ik nu pas aan denk. Het gaat ook over de gebruikerservaring bij potentiële abonnees.

  Bij sites van ‘gevestigde’ mediabedrijven zal de paywall-strategie gekoppeld zijn aan het verhogen of toch het behouden van het aantal abonnees in de print.

  Ideaal scenario: ‘stranger’ > geregistreerde > abonnee

  Het is daar dat er nog veel werk aan de winkel is. Maar dat is inderdaad een zeer complexe zaak, zeker als je bescheiden bezoekersaantallen van de Vlaamse media-sites bekijkt. De resultaten van zo’n tests kunnen misschien niet zo betrouwbaar zijn.

Filmpjes

Recente items


Over mezelf

Welkom op de persoonlijke website van Stijn F. Ik heb geschiedenis gestudeerd aan de Universiteit Gent en ik werk als journalist voor het financieel-economische weekblad Trends. Ik schrijf voornamelijk over technologie(bedrijven) en supermarkten.

Contact: stijnf apenstaart gmail punt com