Dit was 2008 op het vlak van online journalistiek

Door Stijn F., vrij naar Johan Ronsse.

ColofonZoekertjes & Wedstrijd

The Big Picture

The Big Picture is een breed-beeld fotoblog van de Amerikaanse krant The Boston Globe waar fotoreportages worden getoond op groot formaat. Het is zo'n verbijsterend simpel idee waarvan je je afvraagt waarom nieuwssites er nog niet eerder op zijn gekomen. Nieuwssites hebben toegang tot miljoenen beelden van professionele persfoto- grafen en op het internet blijven ze die foto's in postzegelformaat weergeven.
The Big Picture is bedacht en ontwikkeld door Alan Taylor, een programmeur en opgestart in mei 2008. Ondertussen heeft de site al meer dan 35 miljoen pageviews vergaard...


Colofon

2008 was een fantastisch jaar voor online journalistiek. Deze pagina is een persoonlijke best-off van journalistiek en nieuwe media.

Ik claim dus geen volledigheid, noch is mijn werkgever aansprakelijk voor de inhoud van deze site.


Voor wie wil bijblijven op het vlak van journalistiek en nieuwe media: Alltop heeft een uitstekende overzichtspagina.

Zelf probeer ik ook een archief over journalistiek bij te houden.


Contact: stijnf apenstaart gmail punt com

OBAMA

Breaking News

De Amerikaanse presidentsverkiezingen, en de verkiezingsdag op 4 november in het bijzonder, hebben voor veruit de mooiste momenten gezorgd op het vlak van online journalistiek in 2008.

Nieuwssites gebruikten live-video, interactieve grafieken en layouts die continu veranderden. Je had geen televisie, kranten of radio nodig om volledig op de hoogte te zijn.

Politico.com

Politico.com was een van

de nieuwkomers die de gevestigde nieuwssites meermaals heeft doen blozen.

Politico heeft ondertussen al deals afgesloten om haar artikels te vertonen op een 110-tal andere sites, waaronder 67 kranten. De advertentie-inkomsten op die doorgeplaatste artikels worden gedeeld met Politico.com.

Atlantic Monthly

Het Amerikaanse maandblad The Atlantic Monthly deed in september een de-zestien-is-voor-u,

maar dan nog straffer: Hoe ging het er echt aan toe in de desastreuze campagne van de Democratische presidentskandidate Hilary Clinton?

Bijna het volledige bronnenmateriaal (uitgelekte nota's en e-mails) was samen met het artikel online gezet.

Newsweek

Het Amerikaanse magazine Newsweek publiceerde daags na de verkiezingen een reeks over de campagnes van Barack Obama, John McCain en Hilary Clinton.

Maandenlang werkt een team van journalisten aan die reeks. De campagnes werkten mee op voorwaarde dat alles geheim zou blijven tot na de verkiezingen. De reeks onthulde onder meer dat (buitenlandse) hackers de computersystemen van McCain en Obama hadden gekraakt en dat Sarah Palin — de zelfverklaarde hockey mom — veel meer campagnegeld had uitgegeven aan haar garderobe dan eerder gemeld.

Vroeger moest je dagen, weken of zelfs maanden wachten om zulke zaken te weten te komen.


24/24

Het Laatste Nieuws, de populairste Vlaamse nieuwssite, zorgde in april en oktober voor wat ophef. Het bouwde web-redacties uit in Montreal, Canada en Sydney, Australië.

Daardoor is de website een van de weinige sites in België die los komt van het nine-to-five ritme of van het productie-schema van de krant, journaal, etc.

Monocle

Monocle.com is de website van het tijdschrift Monocle.

Het design van de website zit ongelofelijk goed in elkaar. Dann Hill, die de website ontwierp, stapte dit jaar op en vertelt in een afscheidspost op zijn blog over het design-proces bij Monocle.com. Alle magazines zouden zich zo online van de pure breaking newssites moeten onderscheiden.

Everyblock.com

Veel nieuwssites dromen van een gebruiksvriendelijke database waar bezoekers kunnen opzoeken welke huizen er te koop staan, of hun buurt veiliger is geworden, etc. Kortom, wat gebeurt er in mijn wijk of straat?

Everyblock.com beantwoordt al die vragen met verve. Daarvoor aggregeert de website vooral data van (Amerikaanse) lokale overheden.

De technologie achter Everyblock.com is Django. Dat is een framework gebaseerd op de computertaal Python. Django wordt ook gebruikt door Las Vegas Sun en LJWorld.com; 2 van de beste lokale nieuwssites.


Web 2.0?

Facebook, Twitter, blogs, RSS, mash-ups, widgets... Nieuwssites hebben er in 2008 slechts matig mee geëxperimenteerd.

Op Facebook beperkte zich dat tot een simpele fanpage en het automatisch posten van artikels op Twitter.

Dat is het equivalent van een automatisch antwoordapparaat of een out-of-office reply. En dat is Web 2.0 nét niet. Web 2.0 is menselijke communicatie.

Mediakritiek - The Daily ShowInterview met CBS-oorlogscorrespondente Lara Logan.

The Daily Show is geen journalistiek. Maar Jon Stewart en zijn team van fake journalists slaagden er in 2008 opnieuw in om de media, politici en de publieke opnie een geweten te schoppen.
Het geheim achter het succes van The Daily Show is research. Research die de gevestigde media ook zou moeten doen, maar er niet aan toe kan of wil komen.

Business Exchange

In september lanceerde het magazine Business Week Business Exchange, een platform waar redacteurs en bezoekers interessante links met elkaar delen en rangschikken. De klemtoon ligt vooral op economische onderwerpen.

Nu, dit is niet baanbrekend. Digg en Delicious bestaan ondertussen al enkele jaren. Maar het is zeer uitzonderlijk dat een "gevestigd" media-bedrijf linkt naar concurrerende sites. Ook de krant The New York Times experimenteert hier mee.


Terug in de tijd

The New York Times houdt al de frontpagina's van haar website bij. De homepage van 11 september 2001 (2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008).


In Memoriam

Betalende content

Het is verschrikkelijk onlogisch dat mensen nog willen betalen om hun krant in de postbus te krijgen — met inhoud die niet vers meer is — terwijl ze doorgaans niet willen betalen voor actuelere inhoud op een website.

«»

Het staat al lang vast; het klassieke businessmodel van de print zal niet werken voor nieuwssites. Journalisten hielden zich lang buiten die discussie, maar stilaan beginnen zij ook het belang in te zien van een duurzaam businessmodel.


Zoekertjes & Wedstrijd

Computer Jesus

In Vlaanderen loopt men nog niet hard van stapel, maar in de Verenigde Staten sluipen meer en meer (onrealistische) technische vaardigheden in de jobadvertenties voor journalisten.

Experimenteerdrift.be

Serieus, het is vijf minuten werk om verhalen op een google maps-kaartje te plotten of een (interne) wiki op te zetten. Dat "de Belgische Nieuwssite" in 2009 eens wat meer mag experimenteren

Geld voor 1 artikel

Spot.us, een non-profit intiatief, probeert een nieuw businessmodel uit: journalisten bieden onderwerpen aan en bezoekers kunnen kiezen aan welk onderwerp ze geld geven.

Internetmarketing

Win iedere seconde 1 miljoen miljard euro!